Home > Google > Гугъл Дудъл или кой стои зад шантавите лога, които често ме развеселяват сутрин?

Гугъл Дудъл или кой стои зад шантавите лога, които често ме развеселяват сутрин?

Вече не си спомням кога за първи път съм видяла лого на google с допълнения, или както още се нарича doodle, но си спомням множество случаи, когато тези дудъли са били чудесния старт на работния ми ден. Да ме извинят всички бивши и настоящи шефове, но без много угризения си признавам, че съм изгубвала по някоя друга минута в смях или възхищение, особено при попадения, свързани с астрономически събития. Пасажа на Венера през 2004, например… как са решили да го направят? Е, не се учудих, когато разбрах, че астроном им е подсказал. Има реални лица, стоящи зад дизайна на тези уникални лога, но най-голямото постижение е  преврщането на дудълите в колективна дейност и това, че Google успяват да въвлекат толкова хора и фенове в това начинание, чрез doodle4google, състезанието за оригинални лога, организирано от Googleh (http://www.google.com/doodle4google/index.html).

Ето как и кой твори понастоящем, само ако имате нужда да си представяте човека, когато се питате “Кой е този гении…?” Името му е Денис Уанг … или както би могло да се преведе Dennis Hwang, кореец на 33г, за първи път започва да твори логата преди 10 години. Разбира се, има цял екип зад този дизайн, но той носи популярността на плещите си…, няма как.

Ето повечко за биографията му в уики,

както и 2 интересни интервюта:

Dennis Hwang interview

Original Google Logos by Google’s
Dennis Hwang

На двата сайта можете да видите за възможността и вие да участвате в състезанието на Google или просто да предлагате
“фенски” и “фънски” вариации.

А ако още не знаете, ето колекцията от всички официални Google лога, от 1998г насам.

В следващите публикации очаквайте анализ на отделни серии и развитието им през годините… ако не звучи твърде научно само 🙂

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment